A tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál hideg víz
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg finomliszt
- 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
A kikenéshez:
- fólia vagy sütőpapír
- 2 dkg margarin
A töltéshez:
- 20 karika konzerv ananász
- 20 szem magozott meggybefőtt
A kókuszos krémhez:
- 3 dl tej
- 4 evőkanál finomliszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
A mázhoz:
- 3 evőkanál víz
- 8 dkg margarin
- 25 dkg étcsokoládé
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóporral barnára színezzük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral vagy alufóliával kibélelünk és margarinnal vékonyan megkenjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat rárakjuk. Közepükre 1-1 szem lecsöpögtetett meggybefőttet teszünk. A gyümölcsre először a sárga, majd a barna masszát kenjük rá.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 18 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl, azután gyúrótáblára borítjuk és a fóliát lehúzzuk róla.
A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet, vaníliás cukorral ízesítjük, majd szüntelenül keverve sűrűre főzzük. A puha, szobahőmérsékletű margarint a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt tejes krémet. Végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és az így elkészült krémet a süteményre kenjük. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit megdermedhessen rajta.
A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a margarint hozzáadjuk és kis lángon kevergetve felolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva felolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről (különben túlmelegszik és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé), majd a sütemény tetején elsimítjuk.
Éles késsel rögvest bejelöljük rajta a későbbi szeletek helyét, praktikus 20 nagy szeletre vágni, így mindenkinek jut egy ananászkarika is, mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint felszeleteljük.
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.