Tészta:
- 8 dkg zsír vagy 12 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 38 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej vagy tejföl (joghurt, kefir is lehet)
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 30-50 dkg magozott meggy
A zsírt/margarint a cukorral, tojásokkal habosra kavarjuk. Beletesszük a sütőporos lisztet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tejet/tejfölt. Összedolgozzuk. sírral/margarinnal kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt), magas falú tepsibe öntjük, amelynek a mérete: 18/20 × 30 cm. Megszórjuk a meggyel. (Más gyümölcs is lehet: cseresznye, szilva, stb. – lehet befőtt is –, még nagyobb kockára vágott almával is finom.) Előmelegített sütőben, 180°C-on megsütjük (tűpróba). Kihűlés után négyszögekre vágjuk, és megszórhatjuk porcukorral. Nagyon finom, gyorsan elkészíthető sütemény.
Tejföllel (joghurttal, kefirrel) állagában tömörebb lesz a tészta. – Kemény, házi lekvárral/dzsemmel is finom. A recept anyukámtól való.
Ferencz Terézia receptje.