- 6 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 6 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 1 csomag háztartási keksz
- 2 személyes kávé
- rumaroma
Hozzávalók a tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 vaj
A tésztához, a fehérjéből kemény habot készítünk, tovább keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk diós-lisztes-sütőporos keveréket. Körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tejet feltesszük forrni, a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a tejből teszünk hozzá, és belekeverjük a pudingport is. A felforrt tejhez keverjük a tojásos masszát és lassú tűzön sűrűre főzzük. Folyamatosan kavarni kell, nehogy lekapjon. Ha kihűlt a krém, belekeverjük a margarint is. A krémet ketté vesszük és egyik felébe gőz fölött megolvasztott 10 dkg étcsokoládét keverünk.
A csokimáz készítése: 4 evőkanál vízhez adunk 2 evőkanál kakaóport, 3 evőkanál cukrot és lassú tűzön felfőzzük. Amikor kezd besűrűsödni, hozzákeverünk egy fél vajat.
Sütemény összeállítása:
A tálcára átfordítjuk a tésztát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rákenjük a krém felét. A kávéhoz adjuk a rumaromát, 1-2 szem kockacukrot, összekeverjük és ebbe mártogatjuk a kekszeket és elrendezzük a fehér krém tetején. A kekszek tetejére rákenjük a csokoládés krémet, majd rásimítjuk a kemény habbá vert tejszínt, és kanállal rácsurgatjuk a csokimázat. Hűvös helyen tároljuk, másnap fogyasztjuk, hogy a keksz jól megpuhulhasson.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.