- 30 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 7 evőkanál gyümölcscukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 kiskanál szalalkáli
- csipet só
Krémhez:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 20 dkg gyümölcscukor (darálva)
- 3 csomag vaníliás cukor
- kb. 20 dkg diétás háztartási keksz
- 30 ml rumaroma
- kevés tej
Tetejére:
- 10 dkg diétás étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- kb. 1 dl habtejszín
Először a krémet készítjük el. A a lisztet a tojással kevés tejjel simára keverjük, a többi tejet felforraljuk és a lisztes pép hozzáadásával sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a kétfajta cukorral habosra dolgozzuk és a kihűlt péppel összekeverjük. A tésztához a vajat, cukrot, mézet és a tojást kikeverjük, majd a lisztet és a szalalkálit hozzáadjuk. Kézzel simára dolgozzuk és 20 percig hűtőben pihentetjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30 x 20 cm-es tepsit, a tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk és egyenként 165 °C-ra előmelegített sütőbe világos barnára sütjük. (kb. 6-7 perc). A lapokat kihűtjük. A tepsi aljába belerakjuk az első tésztát, rátesszük a krém felét. A kekszet kicsit megáztatjuk a rumaromás tejben, majd a krém tetejére sorakoztatjuk és befedjük a krém másik felével.A krémet végül befedjük a másik tésztalappal. A csokoládét mikróban felolvasztjuk, annyi tejszínt adunk hozzá, hogy kellő sűrűségű legyen és hozzáadjuk a vajat. Kicsit hagyjuk hűlni és csurgassuk a kész sütemény tetejére Nekem volt felvert tejszínem amivel még kicsit feldobtam, de ez elhagyható. Anyukám a sütit tetejére krémet rak és csokireszelékkel meghinti, legközelebb úgy is kipróbálom. A sütit érdemes egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy másnapra a tészta és a keksz jól megpuhuljon.
Mészáros Erika receptje.