- 15 dkg keksz
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg barna cukor
- 7 evőkanál olvasztott vaj
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Sajtkrém:
- 65-70 dkg sajtkrém
- 4 tojás
- 10 dkg barna cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- csipet só
- 1, 2 dl állati tejszín
- 1 citrom reszelt héja
Almás feltét:
- 5-6 dl almalé
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál hideg vaj
- 6 db alma hámozva, vékonyra szeletelve
- +1 nagy marék dió a tetejére
Egy 22-23 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk.
A kekszet, diót, barnacukrot, fahéjat egy mixerbe rakjuk és összedaráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, összekeverjük és az előkészített forma alján egyenletesen eloszlatjuk. 175 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt elősütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A szobahőmérsékletű sajtkrémet elkeverjük a barnacukorral, a tejszínnel, vaníliával, csipet sóval és a reszelt citrom héjával. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, selymes krémet keverünk beleőle egy kézi habverővel. Az elősütött tésztára öntjük a sajtkrémet.
Ha kapcsos formát használtunk, akkor a forma alját becsomagoljuk alufóliával, így megakadályozzuk, hogy a víz belefolyjon. Egy magas falú tepsibe rakjuk az elkészített tortát, majd felöntjük forró vízzel. Az előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük. A sütési idő letelte után a sütő oldalát kitámasztjuk egy fakanállal és további 1 órát hagyjuk a gőzfürdőben. Ezután 2 órát szobahőmérsékleten hűtjük, majd min. 4 órára hűtőbe rakjuk lefedve, de az a legjobb, ha 12 órát pihentetjük.
Közvetlenül a tálalás előtt készítjük el az almás feltétet. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, a magházat kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy edénybe felforraljuk az almalevet és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, amikor elolvadt belerakjuk az előkészített almát. Ha több szószt szeretnénk, akkor használjunk 6 dl almalevet. Időnként megkeverve pároljuk, karamellizáljuk. Addig főzzük amíg az alma a felére esik össze, és puha lesz. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük. Egy jó nagy marék dióval megszórjuk, tálaljuk. A diót ízlestesebbé tehetjük, ha egy serpenyőben vagy a sütőben pár percig pirítjuk.
Magyarné Fekete Veronika receptje.
Látogassátok meg a Veronica’s Cake oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!