Tészta:
- 1 db 5 tojásos sárga piskóta tortalap (26 cm átmérőjű, kb.)
- 1 db 3 tojásos barna piskóta tortalap (15 cm átmérőjű, kb.)
Sárga krém:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 narancs apróra felkockázva
Barna krém:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1-2 evőkanál rum
Öntet:
- 1 narancs leve
- 3 evőkanál cukor
- kb. 0,5 dl víz
- kb. 3 dl rum
Csokimáz a kis tortára:
- 5-7 dkg tortabevonó csokoládé
- 1 teáskanál étolaj
Csokimáz a nagy tortára:
- 15 dkg (kb.) ét tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Díszítés:
- 15 dkg zöld marcipán, vagy tetszőlegesen bármi
- 5-10 dkg durvára vagdalt pirított mandulaforgács vagy dió
A sárga krémhez a cukorral elkevert pudingot sűrűre főzzük a tejjel, és amikor kihűlt, elkeverjük a csipetnyi sóval habosra kavart margarinnal, és hozzáadjuk a narancsdarabkákat.
A barna krémhez a liszttel és a cukorral elkevert kakaót a tejjel kis lángon kevergetve besűrítjük, majd amikor kihűl, kikeverjük a habosított vajjal, és rummal ízesítjük.
A narancsos sziruphoz felforraljuk a hozzávalókat, pár percig főzzük, és amikor levesszük, a rummal is elkeverjük.
A kihűlt sárga tortalapot két lapra vágjuk, a barnát háromra. A lapokat meglocsoljuk a narancsos öntettel, a sárga tortalapot a narancsos krémmel töltjük meg, a barnát a csokis krémmel. Mindkét tortát a csokis krém maradékával vonjuk be kívülről, másnapig hűtőbe tesszük.
A kis tortát és a nagy tortát bevonjuk csokimázzal, az oldalát a dióval díszítjük. A nagy tortát gőz fölött felolvasztott, kis olajjal elkevert tortabevonóval becsíkozzuk kinyomózsák segítségével (a közepét kihagyjuk, elég a szélén, és az oldalán), és amikor megdermed, óvatosan ráillesztjük a kis tortát. Tetszőlegesen díszítjük, amihez van türelmünk. A zöld marcipánból készítettem a masnit, a cukorrózsákat meg fondantból.
Cukorrózsák
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz
- porcukor, amennyit felvesz
Az elkészítést azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb. fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat. A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró, adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen feloldódik benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr kimaradt). Csomagoljuk fóliába, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot. (A Kiskukta oldalról való a fondant recept.)
A rózsákat e videó alapján készítettem el. Könnyű és gyors. A tortaötlet a Tortaimádó blogról való.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!