- 40 dkg liszt
- 3 tojás
- 15 dkg zsír
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 1 sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 6 evőkanál baracklekvár
- csipet só
- 1-2 evőkanál tejföl
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22 x 36 cm-es tepsit előkészítünk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a sót, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával és szükség szerint 1-2 evőkanál tejföllel. A tészta 1/3-át folpackba csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe. A többi tésztát akkora sütőpapíron, amekkora tepsiben sütjük, kinyújtjuk és a papírral együtt a tepsibe emeljük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk a maradék 5 dkg cukorral, belekeverjük a darált diót és a lekvárt. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A hűtőből kivesszük a tészta másik felét, ami addigra megdermed, de nem fagy meg. Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a diós habra és körülbelül 35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, tetszőlegesen felszeleteljük. A tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral.
Pethes Judit receptje.