Piskóta:
- 8 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
Krém:
- 1 db 900 grammos vödrös eperjoghurt (én jobban szeretem, ha több a krém benne, így még tettem bele 2 db 150 grammos poharas joghurtot is)
- eperlekvár
- 2 dl tejszín
- kb. 1-1,5 kg eper
- kevés porcukor ez is ízlés szerint
- 8 zacskó Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor 1/3 részével a tojássárgáját habosra keverjük. A tojásfehérjéből a cukor 2/3-ad részével kemény habot készítünk. A cukrot nem egyszerre öntjük bele a fehérjébe, hanem legalább 3 egyenlő részletben. A tojássárgájába belekeverjük a felvert tojásfehérjehabot, majd beleszitáljuk a lisztet, a szitálással levegőt juttatunk a tésztába. Fakanállal lassan, óvatos mozdulatokkal összekeverjük. Az előkészített 22 centis tortaformába öntjük a masszát és 160-170 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. A tűpróbát ne felejtsük el. A megsült piskótát kihűtjük, majd 4 lapra vágjuk.
A krémhez a joghurtot egy nagy tálba öntjük és csomómentesre keverjük a zselatin fixszel. Rengeteg márkájú joghurtot lehet kapni, valamelyik jobban tartja az állagát, valamelyik egész híg. Ezért elképzelhető, hogy több vagy kevesebb zselatin fix kell a krémbe, így egyszerre mindig csak egy zacskóval adjunk a joghurthoz, keverjük el, és ha szükséges akkor adjuk hozzá a következő adagot. Ízlés szerint porcukorral édesítjük.
A hideg tejszínhabot robotgéppel felverjük, majd óvatosan az elkészült krémbe forgatjuk.
Az epret alaposan megmossuk, megszárítjuk. Kb. 10-12 szemet apróra darabolunk.
A kihűlt tortalapokat megkenjük eperlekvárral, fokozva az ízélményt. Én minden éveben készítek eperlekvárt, így isteni házi dzsem került bele. De készíthetünk frissen főzött eperpürét is. Ehhez a friss epret leturmixoljuk, ízlés szerint kevés cukorral, reszelt citromhéjjal felfőzzük, pár percig forraljuk. Ha túl híg marad, akkor egy kis keményítőt keverünk bele. Miután kihűlt mehet a tortalapokra.
Az epres tortalapokra jöhet egy adag krém, majd az apróra vágott eperrel megszórjuk. Ezt a rétegezést folytatjuk. A krémből hagyjunk egy keveset és a torta oldalát, illetve a tetejét is kenjünk be.
Az oldalát díszíthetjük csokilapokkal, vagy hagyhatjuk amolyan meztelen torta hatást keltve, egy kevés krémmel körbekenve.
A tetejét gazdagon megrakjuk eperszemekkel. Pár órára hűtőbe tesszük.
Magyarné Fekete Veronika receptje.
Látogassátok meg a Veronica’s Cake oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!