A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg darált dió (lehet mandula is)
- 8 dkg porcukor
A beforgatáshoz:
- 10 dkg átszitált porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tésztához a hideg vajat kisebb kockákra vágjuk (a vajat erősen javaslom, margarinnal is elkészíthető, de vajjal az igazi). A vajat az átszitált liszttel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy ne melegedjen át a kezünk melegétől. Beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a diót. Összegyúrjuk. Szintén fürgén dolgozzunk, mert ha sokáig gyömöszöljük fényes, „szalonnás” lesz, átmelegszik. Ezt nem szereti az omlós tészta. 🙂 Folpackba csomagolva pár órára be a hűtőszekrénybe, legjobb egész éjszakára. (Előre elkészíthető tészta, ragyogóan tűri a mélyhűtést is.)
A beforgatáshoz egy mélyebb tányérban a porcukrot és vaníliás cukrot összekeverjük. A sütőt 160°C-ra előmelegítjük. Én villanysütőben készítem, légkeverés nélkül. A sütő tepsijét kibélelem sütőpapírral, magam mellé készítem. A fenti mennyiségből 2 tepsi lesz.
Habkártyával levágunk egy darabot a tésztából, a többit tegyük vissza a hűtőszekrénybe, csak azt az adagot vegyük ki, amivel dolgozunk. Kb. 1-1,5 cm átmérőjű rudat sodrunk (ha véletlenül szétmorzsolódik, ne ijedjünk meg, gyorsan gyúrjuk össze és kezdjük újra). Ha a tészta nagyon tapadna a munkafelülethez, egy picit nedvesítsünk alá, könnyebben görgethető lesz. A megsodort rudat egyenlő részekre osztjuk (5-6 cm), és a tésztadarabokon a tenyerünkkel sodrunk egy-kettőt, hogy egyenletes legyen. A végeit az ujjunkkal picit elkeskenyítjük, és kifli alkura behajlítjuk. Hopp, már mehet is a sütőlapra. Kis közökkel megpakoljuk a kiflicskékkel a tepsit, és kisütjük. 10-15 perc alatt szép világos (rózsaszín) színt kap, és a talpának is középbarna színezete lesz.
Még forrón a kisült kifliket megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Ha hideg, már nem fog tapadni rá a cukor. Ebből a tésztamennyiségből kb. fél kg, 60-70 db lesz. És már kész is. Sokáig tárolható, de ha ezt akarjuk, nagyobb mennyiséget készítsünk! 🙂 Kávéhoz, kakaóhoz, nagyszerű omlós édes teasüteményt kapunk.
Jó étvágyat kívánok!
Mária receptje.