- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- csipet só
- 7 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 2 kiskanál tejfö
Töltelék:
- lekvár, darált dió, mák
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, cukrot, tojást, tejfölt. Összegyúrjuk, a tálat letakarjuk, 20 percig állni hagyjuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepébe teszünk egy-egy kiskanál lekvárt, és vagy félbe hajtjuk, vagy kifliket formálunk belőlük. A sütőt begyújtjuk, a kifliket kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk. Közepesen meleg sütőben kisütjük, még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.
A lekvár ne legyen híg, mert sütés közben kifolyik! Ha híg a lekvár, darált diót illetve mákot keverjünk hozzá!
Mihályné Bali Edit receptje.