A alaptészta receptje:
- 50 dkg liszt
- 50 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál 20 %-os ecet
- 2,5 dl hideg víz
Először a vajas tömeget készítjük el, amihez 40 dkg vajat összegyúrunk 10 dkg liszttel, majd 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, folpackba csomagoljuk és felhasználásig hideg helyre tesszük. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől. Ha szép sima felülete lesz, akkor lesz jó. Cipóvá alakítjuk és fél órát pihentetjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nagyobb téglalap formára nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatestet. Ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat. A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastagságú, szabályos téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk.
A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarész harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás. A tésztát elforgatjuk 90°-os szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ez az úgynevezett kettős, vagy dupla hajtogatás.
Ezután a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk és mindig nagyon forró 230-240°C-os sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkoló anyagának.
Ebből készítettem füstölt sajttal megszórt rudakat, virágokat, csokis-szilvalekváros kis papucskákat, 4 levelű lóherével is szaggattam, annak a tetejét mandulaforgáccsal szórtam meg.
A virág forma készítéséhez a tésztát kinyújtjuk, közepes szaggatóval kiszúrjuk, majd minden másodiknak a közepét egy kisebb formával. A teljes karikákat vízzel megkenjük és ráfektetjük a kiszúrt karikákat. Világosra sütjük, porcukorral meghintjük és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük.
A papucskákat rombusz alakra vágtam, 1 teáskanál tölteléket a közepére tettem és a két szemben lévő oldalt egymásra hajtottam. A töltelékhez 1 csomag csokoládés pudingport 2 dl tejjel felfőztem, kihűtöttem és 3 evőkanál szilvalekvárral összekevertem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!