A tésztához:
- 40 dkg háj
- 10 dkg finomliszt
- 60 dkg finomliszt
- 1 dl fehér bor vagy 1 evőkanál ecet
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- körülbelül 1,5 dl szódavíz
A töltéshez :
- lekvár
- cukrozott dió
A ledarált hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, hidegre tesszük. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleöntjük az élesztős tejet, a tojást is beleütjük, hozzáadjuk a bort és a tejfölt is és annyi szódavízzel dolgozzuk ki szép hólyagosra, hogy rétestésztaszerű állaga legyen a tésztának. A tésztát téglalap alakúra sodorjuk, rákenjük a lisztes hájat. 4 részbe hajtogatjuk, még háromszor megismételjük 20 percenként. Feléből négyzeteket vágtam, lekvárral, cukrozott dióval töltöttem és sütöttem. A másik részéből linzer szaggatóval szúrtam ki. Az lyukas részét pedig egy kis formával. Egy tele korong tetejét vízzel lekentem, a lyukasat ráillesztettem. Így tettem a sütőlemezre. 180 °C-ra melegített sütőben megsütöttem. Még melegen vaníliás porcukorral megszórtam. A linzer formákba lekvárt csepegtettem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!