- 50 dkg sertésháj (ledarált)
- 25 dkg + 45 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2,5 dl langyos víz
- 3 evőkanál ecet
- kb. fél evőkanál só
- kb. fél evőkanál kristálycukor
Gesztenyekrém hozzávaló:
- 1 csomag gesztenyemassza (250 g)
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- rumaroma (ízlés szerint)
Diótöltelék hozzávalói:
- 20 dkg dió (darált)
- 10 dkg porcukor
- 3 tojásfehérje
- rumaroma (ízlés szerint)
Elkészítés: (ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett)
1. A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.
2. A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.
3. A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk. (Egy rugalmas, lágy tésztát kapunk)
4. Utána egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.
Hajtogatás: A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük, ezt háromszor ismételjük meg! (így lesz szép leveles a tésztánk)
5. Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5×5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 °C-on szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.
Gesztenyekrém elkészítése:
A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.
Diótöltelék elkészítése:
A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!