- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
Töltelék:
- 25 dkg cukor
- 30 dkg mák
- 1,5 dl tej
Hab:
- 5 db tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
Először gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és egy közepes méretű tepsit enyhén vajazzunk ki. Miután letelt a pihentetési idő, nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére, és tegyük a tepsibe. (Mivel nekem kissé lágy volt a tészta, csak úgy nagyjából nyújtottam ki, és kézzel egyengettem el a tepsiben.) Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Amikor már szépen pirosodik, vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a máktöltelékkel (a tejet forraljuk fel, keverjük hozzá a kétféle cukrot és a mákot), majd tegyük vissza a sütőbe 5 percre. Amíg tovább sül, a tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd tovább keverve, adagonként adjuk hozzá a kétféle cukrot, és végül simítsuk a mákos rétegre. A hőfokot csökkentsük 140 °C-ra, és tegyük vissza a süteményt, hogy a tojáshab szép színt kapjon. Miután megsült, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak ezután szeleteljük.
Tóth Éva receptje.
Látogassátok meg a Sütivár oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!