A tésztához:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg durvára tört dió
- 15 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 5 dkg liszt
- 4 tojásfehérje
- 1 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- csipet só
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál liszt
- 2, 5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A habhoz:
- 4 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
A tetejére:
- reszelt étcsoki
Habosra keverjük az 5 dkg vajat a porcukorral, a sóval, meg a vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk a tejszínt. A masszához keverjük a kétfajta diót, a liszttel elkevert sütőport, végül a tojásfehérjékből keményre vert habot. A piskótánál sűrűbb tésztát kapunk.
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Én kipróbáltam a 24*24 cm-es kapcsos sütőformámat, és abban sütöttem.)
Egy hőálló tálban összekeverjük a krémhez a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejjel és a liszttel. Gőz fölé rakjuk, és folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a puha vajat. Rákenjük a kihűlt piskótára. A tejszínből a habfixálóval, egy csipet sóval és a porcukorral habot verünk, és a krém tetejére simítjuk . Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az étcsokit.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!