Sok tojásfehérjém van lefagyasztva, erre a receptre pedig nemrég találtam rá, és ez sikeredett belőle!
A habalaphoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagyis pudingpor)
- 1/2 teáskanál ecet
A tojások fehérjét elkezdjük robotgéppel felverni. Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és addig verjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor először adjuk hozzá az ecetet, majd a kukoricakeményítőt, és verjük még 1-2 percig, hogy a hab teljesen kemény állagú legyen. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd három 20 cm átmérőjű kört formázzunk a keményre vert habból. (2 tepsire lesz szükség a 3 tortalap sütéséhez, én egy 20 cm átmérőjű lábassal rajzoltam elő a köröket). Melegítsük elő a sütőt 130°C-ra, majd helyezzük be a tepsiket, és légkeveréssel 60 percig szárítsuk a lapokat. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk még kb. 30 percig csukott ajtónál száradni, ezután vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez:
- 50 dkg eper
- 25 dkg mascarpone (Lidl-ben a legolcsóbb!)
- 2 csomag vaníliás cukor
- porcukor
- 2 dl Hulala habtejszín
A tetejére:
- tortabevonó csokoládé
Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután botmixerrel pépesítsük, vagy villával nyomkodjuk össze. A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti porcukorral. Ezután keverjük hozzá az epret, majd apránként a keményre felvert tejszínt is. Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat úgy, hogy a tetejére is hagyjunk a krémből, azt is kenjük meg vele. A csokoládét olvasszuk fel egy kis étolajjal, majd csorgassuk a krém tetejére. Ahogy megszilárdul a csokoládé, rögtön fogyasztható!
Farkasné Joó Ibolya receptje.