Piskóta:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 5 dl tej
- 1 csomag zselatin (20 g)
- 50 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- 25 dkg porcukor
Tetejére:
- 30-40 dkg gyümölcs (tetszés szerint)
- 3 dl befőttlé vagy víz
- 2 evőkanál zselatin
A tortát piskótával és nélküle is el lehet készíteni. A tésztához a tojásfehérjét pici sóval félkeményre verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vizet, az olajat, majd egyesével a tojássárgáját. Keményre felverjük. A liszt, kakaópor, sütőpor keverékét a habhoz forgatjuk óvatosan. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kiborítva kihűtjük.
A töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük, elkeverjük benne a zselatint. A túrót, ha darabos krumplinyomón átnyomjuk. A vajat vagy margarint kikeverjük a porcukorral, tojássárgájával, vaníliás cukorral, majd apránként hozzáadjuk a túrót. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a masszához adjuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt tejet, és alaposan összekeverjük. Egy 26 cm-es tortaformát jól kivizezünk, a masszát beleöntjük, és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Aki piskótával készíti: a megdermedt torta tetejére tesszük a piskótát, torta karimáját óvatosan levesszük és megfordítjuk, hogy a piskóta kerüljön alulra. A tortaforma alját is levesszük, és a piskóta alá helyezzük. Visszatesszük a tortakarikát, és ráhelyezzük a gyümölcsöket és a zselét. 30-40 dkg gyümölccsel, vagy bármilyen nem puha befőttel feldíszítjük a túrót. A befőttlevet a zselatinnal forráspontig melegítjük, langyosra hűtjük, és ráöntjük a tortára. Ismét hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.
Aki szereti, a túróba is lehet olyan gyümölcsöt tenni, ami nem levesedik meg! Ha piskóta nélkül készítjük, akkor nem kell megfordítani a tortát. A díszítés ugyanúgy készül.
Kiss Imréné Magdi receptje.