Gyümölcsréteg:
- 1/2 kg érett körte
- 1 liter víz
- 10 evőkanál cukor
- fahéj (ízlés szerint)
- 10 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor – kakaós piskótacsíkok (vagy babapiskóta)
Pudingréteg:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 1/2 liter tej
- cukor ízlés szerint
Tetejére:
- 4 dl tejszín (normál tejszínhez cukor + habfixáló kell)
A vizet a cukorral, és a meghámozott, felkockázott gyümölccsel feltesszük főni. Ízesítjük fahéjjal és 10 perc főzés után beleöntjük a 10 evőkanál búzadarát. Addig kevergetjük, amíg megfő (5-8 perc), közben beleszórjuk a vaníliás cukrot is. Egy jénait (tepsit) kivizezünk, és beleöntjük a masszát. Rátesszük a piskótacsíkokat. A vaníliás pudingot 1/2 l tejben, tetszés szerinti cukorral, előírás szerint elkészítjük, és még forrón a gyümölcsös masszára öntjük. Ha kihűlt, a 4 dl tejszínből vert kemény habot a pudingra simítjuk, és mintázhatjuk is a tetejét. Hűtőben jól lehűtjük, és kockákra szeleteljük. A jénai tál vagy tepsi mérete: 18 × 30 cm.
II. variáció:
- 1 üveg (7,5 dl) szilvabefőtt a levével
- 5 dl vízzel, és csak
- 5 evőkanál cukorral készül, sima piskótacsíkokkal (Receptvariáció)
A piskóta el is hagyható (babapiskótával állni kell hagyni, hogy megpuhuljon). Más gyümölccsel, befőttel is készíthető.
Ferencz Terézia receptje.