Tészta:
- 20 dkg puha vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1, 5 dl tej
- 8 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpord
- 70 dkg liszt
Töltelék:
- 20 dkg vaj
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- rum
- 1 púpos evőkanál baracklekvár
Díszétés:
- ételszínezék
- kristálycukor
A puha vajat a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a lisztet és a sütőport. Egy folyékony masszát kapunk, amit szoba hőmérsékleten pihentetünk egy órán keresztül. Ezután hozzákeverjük a 70 dkg lisztet és kézzel összedolgozzuk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Kicsi golyókká formáljuk a tésztát és tetszés szerint alakítsuk őket. Sütőpapíros tepsin, forró sütőben, világossárgára sütjük. A formákat még sütés előtt kissé lelapítjuk. Nagyon vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert száraz lesz a tészta. Én megvártam míg kihűlnek és hidegen szedtem ki a sütik közepét, mert melegen széttörik. A töltelékhez egy fémedényben a vajat, gőz fölött, 3 tojással és a cukorral krémmé főzzük. Adjunk hozzá a kivájt félgömbök közepét, ízlés szerint rumot és a baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral. Töltsük meg a félgömböket, és illesszük össze őket. A színezéshez az ételszínezéket langyos vízben feloldjuk és ecsettel fessük be a gyümölcsök egyik oldalát, majd azonnal forgassuk bele a kristálycukorba. Ezután a másik oldala következik.
Szepesi Ági receptje.
Ági nagyon sok szeretettel vár Benneteket az Édességei és Ételei oldalán!