A recept körülbelül 40 éves, és ideális a kezdő háziasszonyok részére, mivel igen egyszerű. Nem munkaigényes, csak kevered – kavarod és már mehet is a sütőbe!
Tésztához:
- 15 dkg margarin
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
- 10 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg kandírozott gyümölcs ( én citromosat és narancsosat tettem bele vegyesen )
- 4-5 evőkanál meggylekvár
- 15 dkg liszt ( Alfa- Mix lisztkeverék )
- fél citrom reszelt héja
Tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál étolaj
- és a maradék lekvár
A tojásokat szétválasztjuk, majd habosra keverjük a margarint a cukorral, a tojássárgákkal és a rummal. Ezután hozzáadjuk a diót, a felvert tojásfehérjét, a lisztet, a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, 2 evőkanál lekvárt, és a reszelt citromhéjat. Maga a recept nem ír sütőport, de én 1 teáskanállal mindig szoktam beletenni! Jól összekeverjük, és formába öntjük. 40-45 percig sütjük 160 °C-on. Ha nincs otthon mazsolánk, akkor helyettesítsük ugyanannyi dióval. Bevonhatjuk csokoládéval vagy fehér mázzal, és a tetejét megszórhatjuk mandulával vagy pirított dióval is. Én miután leöntöttem csokival, ráfolyattam kanállal a maradék lekvárt.
Szepesi Ági receptje.
Ági nagyon sok szeretettel vár Benneteket az Édességei és Ételei oldalán!