- 4 tojás
- 15 dkg finom kristálycukor
- 5 dkg hámozott őrölt mandula
- 10 dkg búzadara
- fél citrom leve és reszelt héja
- 6 dkg sárgabaracklekvár
- 4 dl tejszín
- 5 cl Cointreau (vagy narancslikőr)
- 1 csomag vaníliás cukor
- vaj és liszt a tortaformához
- csokoládéreszelék a díszítéshez
A 4 tojássárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, hozzáadjuk a fél citrom levét és reszelt héját. A 4 tojásfehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk, belekeverjük a tojássárgájába. Végezetül belekeverjük a grízt és a mandulát is. A piskótatésztát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 185 °C-on 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Jól kihűtjük, kivesszük a formából, lapjában félbevágjuk.
A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, 2/3 részével megkenjük az egyik tortalapot. Rátesszük a másik lapot, a maradék lekvárral megkenjük a torta tetejét. Ezután két órára hűtőszekrénybe tesszük. A tejszínt felverjük, belekeverjük a Cointreaut, a vaníliás cukrot, majd csillagcsővel ellátott dresszírzsákba töltve először a torta tetejét, majd az oldalát díszítjük. Végül csokoládéreszelékkel megszórjuk. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, tálalásig hidegre tesszük.