40 db gombóchoz:
- 2, 5 kg burgonya
- szilva
- barack
- fahéj ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- zsemlemorzsa ízlés szerint
- olaj
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál sertészsír
- 2 csipet só
- liszt
- porcukor
- mák
A krumplit alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, majd lehúzzuk róla. Összetörjük, hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a szilvát, barackot. Megmossuk, kimagozzuk és fahéjas cukorral megtöltjük. Jól elolvad a cukros fahéj, amíg áll.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben, olajon megpirítjuk. Vigyázz! Gyorsan pirul, folyamatosan keverni kell, nehogy leégjen! Félre tesszük.
Összeállítjuk a tésztát, én géppel szoktam azt is
A kihűlt, áttört krumplit tálba tesszük, hozzáadunk 2 egész tojást, két-három evőkanál sertészsírt, két csipet sót és lisztet, amit folyamatosan adagolunk az összeállítás alatt. Nem szoktam mérni, mert függ a krumpli fajtájától is, mennyiségétől is. Egy selymes, jól dolgozható tésztát kell kapjunk. Egy nagyobb fazékban vizet teszünk forrni..
A tésztát lisztezett felületen két-három részre osztjuk és hengert készítünk belőle. Azt felvágjuk és ezek közepébe betesszük a gyümölcsöt, majd gombóccá formáljuk és lisztezett felületre tesszük. Ha a vizünk
felforrt a gombócokat beletesszük, majd ha feljönnek a felszínre további 4-5 percig főzzük. A megfőtt gombócokat leszűrjük és a morzsába / mákba forgatjuk. Porcukorral, fahéjas porcukorral tálaljuk.
A nudlikhoz a tésztát vékony hengerré sodorjuk, kicsit ellapogatjuk és késsel felvágjuk, közben finoman meglisztezzük, ne ragadjanak össze. Forró vízben megfőzzük, mint a gombócokat, csak rövidebb idő alatt. Két részletben állítottam össze a tésztát, mert nagyobb mennyiséget készítettem. Fagyasztóba is lehet tenni.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!