Gluténérzékenyeknek ! A krémhez, rizsliszt helyett használhatunk vaníliás pudingport ( Haas ) a tetejére pedig készíthetünk egyszerű csokimázat is.
Tészta:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 60 ml forró víz
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg zabpehelyliszt (gluténmentes)
- 1 evőkanál étolaj
- 1/ 2 tasak sütőpor (gluténmentes)
- csipet só
Krém:
- 2, 5 dl tej
- 4 evőkanál rizsliszt
- 15 dkg lágy vaj/margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat – vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál rumaroma
Teteje:
- 1 tábla étcsokoládé (gluténmentes)
- 80 ml habtejszín
A tésztához a sütőt 180 C° – ra előmelegítjük, egy kisebb tepsi ( kb 18 * 25 cm ) aljába sütőpapírt fektetünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olajat, diót és a sütőporral vegyített lisztet. A tojások fehérjét a sóval habbá verjük, majd két részletben óvatosan a diós masszához fogatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 20 per alatt megsütjük ( végezzünk tűpróbát ! ) A tejben simára keverjük a rizslisztet és alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, ízesítjük, majd hozzákeverjük a kihűlt főtt krémet. Ha a piskóta kihűlt egyenletesen rákenjük a krémet és hűtőben dermesztjük. A tejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük az összetördelt csokoládéra és simára keverjük, azután rákenjük a sütemény tetejére. Durvára vágott dióval díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!