Szeretem ilyen roló formájúra készíteni a tésztákat, hiszen nem kell bajlódni a szeleteléssel és egy – egy darab igazán kiadós falat. Most gesztenyéset készítettem, de mákkal, dióval, túróval is nagyon finom.
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 2 dkg friss élesztő
- 18 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- csipetnyi só
- langyos tej
Töltelék :
- 50 dkg gesztenyemassza
- 2-3 evőkanál porcukor
- 1 tojássárgája
- 10 dkg mazsola
- 5 evőkanál rum, vagy aroma
- 1 tojássárgája
- pici tej a kenéshez
Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel. Szitáljuk össze a lisztet a cukorral és a sóval, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt a tojássárgáját és gyúrjuk össze a és annyi langyos tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára.
A töltelékhez áztassuk be a a mazsolát a rumba. Keverjük habosra a cukrot a tojássárgájával, adjuk hozzá a gesztenyemasszát és a rumos mazsolát, majd keverjük krémesre. A tésztát két részletben nyújtsuk ki kb fél cm – es vastagságúra, szabjunk belőle 10 x 10 cm – es négyzeteket. A négyzetek egyik oldalára tegyünk 1 jó nagy evőkanálnyi csíkot a masszából és tekerjük fel. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy alulra kerüljön a hajtott vég. Szurkáljuk meg villával és kenjük le a tetejét a tejes tojással. Letakarva hagyjuk pihenni amíg bemelegszik a sütő. Előmelegített 180 °C-on süssük a rolókat szép pirosra.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!