A tésztához:
- 900 g finomliszt
- 450 g vaj
- 6 db tojás
- 150 g porcukor
- 75 ml száraz fehérbor
- 1 tojás (a kenéshez)
Az almás töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt alma
- 45 g cukor
- 75 ml száraz fehérbor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
A máktöltelékhez:
- 375 g darált mák
- 75 g cukor
- 6 evőkanál méz
- 60 g mazsola
- 195 ml száraz fehérbor
- 1 citromból nyert reszelt citromhéj
A diótöltelékhez:
- 375 g darált dió
- 75 g cukor
- 6 evőkanál méz
- 195 ml száraz fehérbor
- 60 g mazsola
A lekvártöltelékhez:
- 525 g szilvalekvár
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára. Eközben elkészítjük a töltelékeket. A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük. A darált mákot, illetve a diót a hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük. A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 30 x 40 cm.)Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék. A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4. lapon lesz a szilvalekvár, és az 5. kerül a tetejére.A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással. Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig. 170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.
Császár Eta készítette el Viciko receptje alapján.