Tészta:
- 28 dkg méz
- 1 evőkanál zsír
- 6 tojás
- 25 dkg liszt
- 6 dkg őrölt dió
- 1 dkg szódabikarbóna
- késhegynyi fahéj
- 5 dkg reszelt csokoládé
- 3 cl sütőrum
- 15 dkg cukor
28 dkg mézet 1 evőkanál zsírral felforralunk. Forrón 25 dkg lisztre ráöntjük és jól elkeverjük. Ha kihűlt, egyenként hozzáadunk 6 tojássárgáját (mindegyikkel jól elkeverjük). Hozzáadunk még 6 dkg őrölt diót, 1 dkg szódabikarbónát, késhegynyi fahéjat, 5 dkg reszelt csokoládét és 3 cl sütőrumot. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, 15dkg cukrot adunk hozzá, és ezt már óvatosan a többi anyaggal jól összekeverjük. Hagyományos tepsiben (mint a nagy ostyalap) 180°C-on 25-30 percig sütjük.
Krém:
- 3 tojás
- 3 dkg kakaópor
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
3 egész tojást, 3 dkg kakaót, 20 dkg cukrot gőz felett sima krémmé főzzük, ha kihűlt, 20 dkg vajjal habosra keverjük (margarin is jó).
Szükséges még:
- 2 db nagyméretű ostyalap
Az egyik nagyméretű ostyalapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a mézes tésztát, rákenjük a maradék krémet, majd az ostyalappal befedjük és lenyomtatjuk. Kb. 1 óra múlva jól szeletelhető.
Réti Andrásné Judit receptje.