Habos, könnyed és egyszerűen elkészíthető sütemény – de máig sem értem, miért hívják fagyi szeletnek ? A tésztához érdemes a diót illatosra pirítani, mert sokkal intenzívebb ízt kölcsönöz a tésztának.
A neten nagyon sok helyen szerepel a receptje, én a piskótához még olajat kevertem, a krémet pedig nem liszttel, hanem pudingporral sűrítettem. Elronthatatlan kategória.
Piskóta:
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 10 dkg dió
- 1 evőkanál étolaj
- 1/2 tasak sütőpor
- 7 evőkanál víz
- csipet só
Krém:
- 2 tojássárgája
- 2, 5 dl tej
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag buorbon vaníliás cukor
Tetejére:
- 4 dl tejszín (Hulala)
- kakaópor
A sütőt előmelegítjük, egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük. A tojássárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral és a vízzel, majd hozzákeverjük a dióval elvegyített sütőporos lisztet és lazán összeforgatjuk a tojáshabbal és az olajjal. A masszát a tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.
A krémhez kevés tejben simára keverjük a pudingport és a tojássárgáját, a többi tejet felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a pudingos – tojásos tejet és kis lángon sűrű krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd simára keverjük a kihűlt krémmel. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd rákenjük a felvert tejszínhabot, a tetejét villával megcifrázzuk és megszórjuk kakaóporral. 2 – 3 órára hűtőbe tesszük, majd tetszés szerint szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!