- 750 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt + a meghintéshez
- 500 g kovász
- 15 g só
- 350-450 ml langyos víz
- olívaolaj a gyúráshoz
Tegyük a lisztet, a kovászt és a sót egy nagyobb keverőtálba. Adjunk hozzá 350 ml vizet, miközben kézzel kezdjük el kidolgozni. Adjunk hozzá még vizet, ha úgy látjuk, hogy szükséges (de valószínűleg nem kell, semmiképp ne kapkodjuk el, nem éri meg túl lággyá tenni – mint én itt legelső alkalommal). Dolgozzuk ki egészen addig, amíg egy puha, még durva, de kellően rugalmas tésztát kapunk, amely az összes lisztet felszedte a tál oldaláról.
Öntözzük meg a munkalapot egy kis olívaolajjal, tegyük rá a tésztát, és kezdjük meg a dagasztást. Dagasszuk intenzíven kb. 5-10 percig, amíg a nedves állagú tészta lágy, sima felszínűvé válik.
Amikor a tészta selymesen sima, tegyük egy vékonyan kiolajozott edénybe, fedjük le konyharuhával és kelesszük 22-24°C-on (de ne legyen hidegebb 15°C-nál, sem melegebb 25°C-nál) 5 órahosszáig, amíg duplájára nő. Kelesztőtálban ez az idő természetesen rövidülhet.
Béleljünk ki konyharuhával két tálat, és hintsük meg vastagon liszttel. Ebben fogjuk másodszorra keleszteni.
Az időközben megkelt tésztát tegyük a munkalapra, majd gyúrjuk át jó alaposan, hogy a levegőt kinyomkodhassuk belőle. Gyúrjuk szép sima tésztává, majd felezzük el, és két kerek bucivá formázva tegyük őket az előkészített két bélelt-lisztezett tálba. Formázzuk úgy, ahogy a zsemléket szoktuk, ujjainkkal körben az alját folyamatosan aláhajtva. Hintsük meg a tetejüket is liszttel, és légmentesen lezárva (a tálakat műanyag zacskóba csomagolva) hagyjuk kelni 22-24°C közötti hőmérsékleten 10-13 órahosszáig. Duplájára kell kelniük, és ujjal megnyomva vissza kell rugóznia a tészta felszínének.
Ha a tészta úgymond túlkel, megrepedezik. Ekkor újra kell formázni (nem gyúrni), majd a kerek bucit újra visszatenni kelni. Ekkor valószínűleg már csak 5-6 órahosszát igényel.
Amikor a tészták elkészültek, melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral két vekniformát (én csak olívaolajjal kikentem), tegyük bele a tésztákat fejjel lefelé. Azért kell így, mert az alsó repedezettebb része ha felülre kerül, szebben emelkedik és sül meg. Tegyük be a sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg szép aranybarnák lesznek, és kongó hangot adnak, ha alul megütögetjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Sok sikert kívánok!
Szabókiné Jung Andrea készítette el Paul Hollywood: How to Bake című könyvéből.