Ezt a fantasztikusan finom süteményt a Vidék íze receptes újságból sütöttem, a novemberi számban jelent meg, és tulajdonképpen a zserbó, vagy a flódni szabásmintáját követi. Jó hír azoknak, akik a diót nem szeretik, mert mákos tölteléket meggyel turbózva, mazsolás túrót és fahéjas almát ízlelhetünk benne. Nagyon-nagyon finom!
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál citromlé
A mákos töltelékhez:
- 1 tojás
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 üveg (7 dl) magozott meggybefőtt
A túrós töltelékhez:
- 1 tojás
- 10 kg porcukor
- 30 dkg rögös tehéntúró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
Az almás töltelékhez:
- 6-8 db alma (körtével is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint, almától függően)
A lapok szórásához:
- zsemlemorzsa
A tepsi kikenéséhez:
- 5 dkg vaj
Egy 25 × 39 cm-es tepsit, vagy egy 30 × 30 cm-es gáztepsit kivajazunk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a liszttől függően annyi tejföllel (nekem bevált a 2 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk. Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával.
A tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot, és rásimítjuk az első tésztalapra. A lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot, morzsával szórjuk.
A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk, megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot.
Az almát lereszeljük, kissé kinyomkodjuk, majd cukorral, fahéjjal ízesítjük és a morzsás tésztalapra kanalazzuk. Elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.
Egy nagy villával több helyen átszúrjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből. A sütőt 200°C-ra fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175°C-ra csökkentjük a hőt, és így kb. 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
A mákra ízlés szerint más gyümölcsöt is tehetünk a meggy helyett (szilvát, szőlőt, stb.).
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!