Londonban jártunk a minap, és a Temze partján volt szerencsénk egy kitűnő pizza után desszertként Eton Mess Cheesecake-et enni. Miután hazaértünk, mondanom sem kell, hogy az első dolgom volt megkeresni a hozzá legjobban hasonló receptet! 🙂 Persze ez is (ami itt található) csak hasonló, így hozzáalakítottam az általunk megszeretetthez – Andi módra. 😉
Az alaphoz:
- 200 g omlós keksz (digestive biscuits az eredeti receptben)
- 100 g kristálycukor
- 100 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 500 g krémsajt (Philadelphia – full fat)
- 100 g porcukor
- 2 teáskanál vanília kivonat/aroma
- 200 ml habtejszín
- friss eperszemek felkockázva, ízlés szerinti mennyiség
- 2-3 evőkanál hígabb eperlekvár
A díszítéshez:
- habcsókok összetörve
- eper
Vegyünk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát, vékonyan vajazzuk ki, majd tegyük félre.
Az alaphoz tegyük robotgépbe a kekszet, aprítsuk morzsássá. Adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük tovább. Ha jól elkeveredett, öntsük hozzá az olvasztott vajat, és szintén a géppel keverjük tovább egyneművé. Ha kész, töltsük az előkészített formába, és egy kanál hátoldalának segítségével nyomkodjuk bele, simítsuk el szépen. Tegyük hűtőbe.
A krémhez a krémsajtot a porcukorral és a vaníliával keverjük ki simára. Egy másik edényben verjük fel a tejszínt habbá, majd óvatosan forgassuk össze a krémsajttal. Adjuk hozzá a felkockázott epret, keverjük össze finoman, majd az így elkészült krémet öntsük a kekszes alapra. Csak durván egyengessük el, mert most jön rá a finom eperlekvár! Ezt nem kell nagyon belekeverni, csak nagyjából. Kanalazzunk rá ide-oda, picit igazgassuk el, hogy legyen márványos, majd simítsuk el a krém tetejét. Tegyük hűtőbe 2 órahosszára.
Miután kivettük a hűtőből, vegyük le róla a kapcsos tortaforma peremét, és csúsztassuk át a tortát a tálalótálra. Elvileg az aljáról is le kell csúsznia, én azonban rajta hagytam, így is jól mutat a tányéron. Jöhet a díszítés. Szórjuk meg a tetejét az összetört habcsókokkal, és eperrel díszítsük ízlés szerint. Tegyük még vissza a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Szabókiné Jung Andrea receptje.