A 2 tésztalaphoz:
- 2 × 6 tojás
- 2 × 12 dkg porcukor
- 2 × 10 dkg liszt
- 2 × 8 dkg darált dió
- 2 × 6 g sütőpor
- 2 × 2 evőkanál víz
A krémhez:
- 8 dl tej
- 5 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 10 dkg olvasztott csokoládé
- 25 dkg vaj
- 15 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
Szükséges még:
- háztartási keksz + tej + 0,5 dl rum
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük csipet sóval, a tojások sárgáját kevertetjük a cukorral és a vízzel, majd hozzákeverjük a diót, a lisztet, a sütőport és a tojásfehérje kemény habját. A masszát egy 30 × 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. Még langyosan lehúzzuk a sütőpapírt, s hagyjuk kihűlni. Két db diós tésztát sütünk ugyanígy.
A krémhez a tejben elkeverjük a tojássárgákat, a pudingporokat és a lisztet, majd kis lángon sűrűre főzzük, s mikor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat és a margarint, majd robotgéppel kihabosítjuk. A krémet kettévesszük, és az egyik felébe belekeverjük az olvasztott csokoládét.
A kihűlt diós tésztára rásimítjuk a sárga krémet, kitesszük tejben és rumban áztatott háztartási keksszel, erre simítjuk a csokis krémet, majd ráhelyezzük a másik diós tésztát, melynek a tetejét vékonyan megkenjük krémmel. Berakjuk a hűtőbe dermedni, majd bekenjük csokimázzal és fehér csokival díszítjük.
Jó étvágyat a finomságos süteményhez! Szép magas szeleteket kapunk, igen kiadós! Még talán annyit, hogy az íze hasonlít a tojáslikőrhöz, és nem túl vajas.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.