A piskóta hozzávalói:
- 7 tojás
- 29 dkg cukor
- 29 dkg finomliszt
- 8 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- 1 csipet só
A krém hozzávalói:
- 8 dl növényi tejszín
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
- 3 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg eper
- 1 csomag étkezési zselatin
- 15-20 dkg porcukor/ ízlés szerint/ az eperhez
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük.
A tejszínes mascarpone krém elkészítése: A pudingot kevés tejjel és a kristálycukorral csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd a pudinggal sűrűre főzzük. Még melegen lefedjük alufóliával és hagyjuk kihűlni. A mascarponét kikeverjük, hozzáadjuk a kétfajta cukrot. A kihűlt pudingot robotgéppel átkeverjük, majd kanalanként a mascarponéhoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarpone krémet fellazítjuk néhány kanál tejszínnel. A pudingos mascarpone krémet óvatosan a felvert tejszínbe forgatjuk. Az epres krémhez a jól megmosott epret botmixerrel összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot. A zselatint kevés vízzel simára keverjük, langyosra hűtjük és gyors mozdulatokkal hozzáadjuk az eperhez. A mascarponés krémet elfelezzük, majd az epres krémhez adjuk. A piskótát 3 felé vágjuk és megkenjük vele mindkét lapot, a 3. lappal befedjük és a maradék mascarponés krémmel kidíszítjük vele a tortát és eperszemekkel ékesítjük.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!