A tésztához:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
- 13 dkg porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- csipet só
A töltelékhez:
- 0,5 kg eper
- 4 dl habtejszín
Sütőpapírra 4 db 17 x 27 cm téglalapot rajzolunk.
A tojásfehérjéket a csipet sóval és a kristálycukorral nagyon kemény habbá verjük. A porcukrot és a keményítőt összeszitáljuk, majd lazán a tojáshabba forgatjuk. A kész habot nagy méretű, legalább 11-es csővel ellátott habzsákba szedjük. A habzsák segítségével megformázzuk a torta alapját, szorosan egymás mellé húzva a csíkokat. A torta oldalához elkészítjük a 2 db téglalapot, majd a torta tetejéhez a rácsot is, a képen látható módon.
100 fokos sütőben kb. 2 óra alatt kiszárítjuk . Légkeveréses sütőbe mind a két tepsi egyszerre betehető.
Az epret kisebb darabokra vágjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A tejszínből vékonyabb csővel ellátott habzsákba vagy nejlonzacskóba szedünk és a segítségével összeragasztjuk a tortát. Az alap szélét körbe tejszínezzük, rá az egyik téglalapot erre is tejszínt teszünk és rá a másik téglalapot. Ezek lesznek az oldalak. A felső gyűrűre is nyomunk a tejszínből.
A maradék tejszínhabot összekeverjük az őszbarackkal, majd a torta belsejébe kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk.
Ráillesztjük a habrácsot. Többféle gyümölccsel is el lehet készíteni.
Kiss Imréné Magdika receptje.