A tésztához:
- 25 dkg finomliszt (A diétásabb változathoz 8 dkg finomliszt+2 dkg étkezési keményítő/15 dkg zabpehelyliszt)
- 20 dkg porcukor (én 25 dkg eritrit cukrot használtam)
- 5 dkg puha vaj
- 2 egész tojás
- 2.5 dl tej (én fele arányban tejfölt raktam bele)
- 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- 3-4 evőkanál kakaópor
- sárgabaracklekvár a kenéshez (diétás lekvár)
A mázhoz:
- 3 dkg vaj
- szűk negyed bögre víz
- két evőkanál kristálycukor (eritrit)
- két evőkanál holland kakaópor
- pici rumaroma
A finomlisztet, vagy a zabpehelylisztes keveréket összekeverjük a sütőporral, és a kakaóporral. A cukrot, a tojást, és a vajat habosra keverjük, majd felváltva hozzákeverjük a lisztet, és a tejet, tejfölt. 28 x 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Én az eritrit miatt 160 °C-on sütöttem 40 percig, mert a magasabb hőfokon elveszti a cukor értékét. A készre sült tésztát emeljük ki a tepsiből és még forrón, ízlés szerint kenjük meg a lekvárral, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben készítsük el a mázat. Egy kisebb fazékban a vizet melegítsük fel, majd a kakaóport és a cukrot keverjük el a vízben csomómentesre, és forraljuk össze. Forraljuk egy-két percig, majd a vajat is adjuk hozzá, és azzal is forraljuk össze. Öntsük a sütire, és egy kanál hátával egyengessük el óvatos, de gyors mozdulatokkal. Picit hagyjuk dermedni, körülbelül negyed órát, és már szeletelhetjük is.
Mészáros Erika receptje.