- 30 dkg liszt
- 12 tojás
- 24 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg margarin
Csokikrém hozzávalói:
- 7 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg étcsoki (torta bevonó)
- 5 dkg kakaópor (cukor nélküli)
- 50 dkg margarin (szoba hőmérsékletű) + 20 dkg porcukor
Tetejére pirított cukor:
- kb. 18 dkg cukor
- 1 kiskanál margarin
Először is a sütőpapírból vágjunk ki 8 db. kb. 35 x 40 cm-es tégla lapokat, és mind a 8 db téglalap papír közepére a torta sütőnek (az én torta sütöm 26-cm) a kerületét rárajzoljuk.
Most a tészta hozzávalóit két fele osztjuk. Először 4 tészta lapot sütünk meg, utána megint 4 tészta lapot, úgy, hogy összesen 8 lapot sütünk.
1. A 6 db tojást szétválasztjuk. A 12 dkg porcukornak kb. a felével a tojássárgáját habosra kikeverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a felvert habba a cukros tojássárgáját. A fél csomag sütőport elkeverjük a 12,5 dkg lisztbe és óvatosan „levegősen” belekeverjük a cukros-tojássárgás kemény habba, majd végül az 5 dkg olvasztott margarint is belekeverjük. Az egészet keverjük jól össze.
2. Az egyik megrajzolt kör közepére egy spatula segítségével ( fenti képen látszik, hogy kb. milyen vastagságú legyen a tészta) rákenjük a tészta masszát. (Most ezt a mennyiségű tészta masszát 4 egyenlő részre kell elosztani).
3. Egy tepsinek a hátuljára ráhelyezzük a megkent sütőpapírt és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsütjük a tésztát, de míg sül addig a második körre már kenjük is a következő tészta masszát. Ha megsült kivesszük és azonnal mehet be a sütőbe a következő adag, és így megy tovább míg meg nem sül mind a négy lap tésztánk. A megsült és langyos tésztalapokról közben pedig óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
4. A megmaradt tészta hozzávalóiból megint készítünk a leírtak alapján egy piskóta szerű tésztát és a többi 4 kör alakú tésztát is megsütjük.
5. A 7 db egész felvert tojást 25 dkg cukorral gőz fölött állandó keveréssel „megfőzzük” (kb ez 10 perc), majd bele tesszük a széttördelt csoki darabkákat, ha elolvadtak akkor beletesszük a kakaóport és addig kevergetjük, míg az egész besűrűsödik, majd félre tesszük hűlni.
6. A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a kihűlt csoki krémhez keverjük és robotgéppel szép simára kikeverjük az egészet.
7. Egy tészta lapot félre teszünk és a többit szép sorban egyenletesen megkenjük a csokikrémmel és egymásra rakjuk. (De hagyjunk a krémből a torta oldalára és a díszítéshez)
8. Egy lábosban a 18 dkg cukrot állandó kevergetve megolvasztjuk, majd ha már megolvadt félre húzzuk és beletesszük a 1 kk. margarint, majd jól átkeverjük.
9. A félre tett tészta lapot azonnal egyenletesen leöntjük a megolvasztott cukorral és utána egy kés vastagabb peremét át húzzuk egy margarinon (hogy ne ragadjon), majd bejelöljük a csíkokat, hogy hány szeletes legyen a torta. ( Én 8 szeletesre vágtam, de persze lehet több szeletesre is) Utána a kés éles részét át húzzuk a margarinon és ahol bejelöltük a csíkokat ott felvágjuk a cikkeket.
10. A torta legtetejére tesszük a pirított cukor cikkeket, bevonjuk a maradék csoki krémmel a torta oldalát és mindenki ízlésének megfelelően díszítheti a tortát.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!