Diós piskóta:
- 6 tojás
- 15 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál baracklekvár
- 9 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
Diókrém:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg margarin
- 0,5 dl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
Vajkrém:
- 12,5 dkg puha margarin
- 1 csomag vaníliás cukor vagy citromlé attól függően, hogy milyen tortát díszítünk
- 1-2 evőkanál tejszín
- 25 dkg porcukor
Csokoládémáz:
- 2,4 dl tejszín
- 30 dkg csokoládé
- egy kis méz
Fondant virágok:
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz (70 ml)
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz
- porcukor amennyit felvesz (kb. 80 dkg)
- kb. 2 evőkanál étkezési keményítő
Először megsütjük a diós piskótát. A tojások sárgáját a cukorral, vízzel habosra kikavarjuk, hozzákavarjuk a lekvárt, a sütőporral elkevert lisztet, diót és végül a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük.
A diókrémhez a tejet a pudinggal és a cukor felével felfőzzük, amikor felforr, beleszórjuk a diót, s még 1-2 percig főzzük. Kavargatva kihűtjük, s jól eldolgozzuk a csipetnyi sóval, és a maradék cukorral habosra kevert margarinnal. Rummal ízesítjük. A piskótát 3 részre vágjuk, és a krémmel megtöltjük.
Ezután a tortát kívülről lekenjük vajkrémmel. Ez a vajkrém kell a csokimáz alá, hogy szép, kiegyenlített legyen a torta felszíne. A vajkrémhez az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges, adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. Legalább 10 percig kell a mixerrel keverni.
Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul. Ha kb. egy órát száradt, akkor sima zsírpapíron át a felületét le tudjuk simítani. Erre jön a csokoládémáz, melyhez a tejszínt felmelegítjük, és forrón ráöntjük a jó minőségű csokoládéra. Felkeverjük olvadásig. Ha fényes mázat szeretnénk, akkor teszünk bele egy kis mézet. A hűtött tortára öntjük a még meleg mázat, majd ha megszilárdult, lehet díszíteni.
A fondant virágokhoz a zselatint gőz felett felolvasztjuk a vízzel, beletesszük a margarint, a mézet, a keményítőt, majd levesszük a gőzről és belekavarjuk a porcukrot. Utána margarinozott kézzel gyúrjuk tovább, amíg el nem éri a megfelelő állagot. (Utána pihentetni kell szobahőmérsékleten 2 órát, de lehet egy egész napot is.) Keményítőn nyújtjuk, majd virágokat készítünk belőle.
Nagyné Tóth Ildikó receptje.