A tésztához (1 laphoz):
- 7 tojás
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg liszt
- 10 darált dió
- 8 g sütőpor
Egy 30 cm átmérőjű szív alakú tortaformában sütök 2 diós tortalapot. Ha kihűltek, kettévágom.
Csokikrém:
- 9 tojás
- 35 dkg kristálycukor
- 40 dkg csokoládé
- 6 evőkanál kakaópor
- 35 dkg teavaj
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
9 egész tojást a cukorral gőz felett megfőzök állandó keveréssel. Ehhez kézi habverőt szoktam használni, kb. 10 percig főzöm, majd hozzáadom a csokoládét, amit előre eltördelek, s az átszitált kakaóport. Ez besűrűsíti a krémet, amelyet utána szobahőmérsékletűre hűtök, és hűtőbe teszem 1-2 órára. A vajat és a margarint a porcukorral mixerrel habosra kikeverem, és apránként adagolom hozzá a csokikrémet.
A tortalapokat kettévágom, s következik a torta töltése. Az alsó lapot megkenem krémmel, ráteszem a második lapot, amelyet pedig pikáns dzsemmel, amely lehet meggy, erdei gyümölcs, ribizli, stb. A harmadik lapra ismét csokikrém kerül, majd beborítom a negyedik lappal, kívül pedig bevonom és díszítem a maradék krémmel, illetve ízlés szerint.
Ez egy nagy torta, 3,5 kg a súlya. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.