A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 25 dkg margarin
A töltelékhez:
- 40 dkg dió (darált)
- 30 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 db tojásfehérje
- reszelt citromhéj
- 10 dkg lekvár/ dzsem (savanykás)
A tészta hozzávalóit összevegyítjük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és a kivajazott kosárformákat kibéleljük vele. Egyszerűbben a kosáka formától picit nagyobb cakkos linzerszaggatóval kiszaggatjuk, a vatta pamaccsal kiolajozott formába helyezzük.
A tésztával bélelt kosárkák aljára 1-1 kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd erre halmozzuk a tölteléket. A töltelékhez a cukrozatlan darált diót összekeverjük a porcukorral, vaníliával citromhéjjal. (a cukrozottat már nem kell tovább édesíteni), és hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
190°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd ha kihűlt, kiemeljük a formákból. Használat után el szoktam mosni a formát, 180 °C-on, üresen 5-8 percig kiégetem.
Czimmerman Jánosné receptje.