Tészta:
- 350 g liszt
- 200 g vaj
- 150 g cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- egy evőkanál rum
Kenéshez:
- 200 g darált dió
- 2 tojásfehérje
Krém:
- 150 g csokoládé
- 60 g vaj
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vajat (lehetőleg szobahőmérsékletű, mert így könnyebben gyúrjuk a tésztát), a tojást, a tojássárgáját és a rumot, majd összegyúrjuk az omlós tésztát. Lefedve (vagy fóliába csomagolva) hűtőbe tesszük körülbelül 30 percre. Kihűlés után könnyebb lesz golyókat készíteni. Kicsit ragadós a tészta.
A masszából gömbölyű vagy cseresznye méretű kis golyókat formálunk (kb. 1,5 cm Ø), mindegyik golyót tojásfehérjébe, majd közvetlenül utána dióba mártjuk, majd kis távolságra sütőpapírra fektetjük. 180 fokos sütőben kb 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a csokikrémet, hogy összeálljon a sütivel. A vajat gőz fölött felolvasztjuk (nem szabad felforrni), majd beletesszük a csokoládét. Levesszük a tűzről és időnként kevergetve kihűtjük. Nem kell teljesen hidegnek lennie, de ha még meleg, akkor mindenhova kicsordul, és nehezen fogod összerakni a sütiket.
A megsült és kihűlt sütiket csokikrémmel összekeverjük és először tálcára tesszük, amíg a csokoládé teljesen megkeményedik, majd fedős dobozokba.
Czimmerman Jánosné receptje.