Tészta:
- 1 kg liszt (én 60 dkg sima, 20 dkg, teljes kiőrlésű és 20 dkg master mix-et használtam)
- 35 dkg zsír (lehet margarinnal, vagy vajjal is)
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 3 egész tojás
- 1 púpos teáskanál só
- 2 evőkanál cukor (én eritritet és ezerédest használtam)
Töltelék:
- 25 dkg darált dió, ugyanannyi cukorral (eritrittel) és kevés tejjel borzasra keverve
- lekvár (én kimagozott fagyasztott meggyet édesítettem, a gázon sűrűre főztem, majd kevés búzacsírát tettem bele, ami felszívta a maradék levet)
Az élesztőt kevés langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk, addig a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, beletesszük a sót, tojásokat, a maradék cukrot és a tejet, majd a felfuttatott élesztőt is és könnyű tésztává gyúrjuk. 10 cipóra osztjuk, és letakarva 1 órát pihentetjük. (Nyáron, ha nagy a meleg, ez lerövidülhet.) A cipókat egyenként kör alakúra nyújtjuk, és 8 felé vágjuk, majd megtöltjük a vastagabbik résznél, és befelé feltekerjük (lásd a képen).
Ez az adag 2 db 40 × 40 cm-es tepsibe belefér, és egyszerre süthető 175°C-on körülbelül 30 percig, illetve, ha szép világosbarna, akkor már jó. A sütési idő függ attól, hogy sima lisztet, vagy vegyest használtunk, mert a teljes lisztes sütik tovább sülnek. Ha kész, porcukorral, vagy ki hogyan szereti, úgy fogyasztja. Jó étvágyat hozzá!
Vinczéné Kata saját receptje