Tészta:
- 2 csomag réteslap (8 darabos)
- étolaj
- 2 tojás a rudak lekenéséhez
Túrókrémhez:
- 0.5 kg túró
- 2 evőkanál búzadara
- 3 evőkanál tejföl
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 10-15 dkg cukor /gyümölcscukor
- 2 tojás
- csipet só
Darás krémhez:
- 2 dl búzadara
- 0.5 kg meggy (fagyasztott)
- ízlés szerint fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 15 dkg cukor
- körülbelül 2 dl tejföl
- kevés étolaj
Először a túrókrémet készítjük el. A túrót villával jól összetörjük és belekeverjük a citromhéját, sót, búzadarát, a tojássárgáját, tejfölt, végül a kétfajta cukrot. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a krémhez. A meggyet szűrőn keresztül csepegtessük le. A búzadarát kevés olajon pirítsuk meg a csipet sóval és annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje majd fedő alatt pároljuk puhára . Ha kész vegyük le róla a fedőt és keverjük át, hogy a gőz kimenjen belőle.Ízesítsük meg a hozzávalókkal. /Fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, cukor/ gyümölcscukor/. Fogjunk egy konyharuhát nedvesítsük meg , majd első lapot helyezzük rá és egy ecset segítségével kenjük meg étolajjal. Összesen 4 lapot kell egymásra rakni és közben kenegetni.a túró felével kenjük meg az utolsó lapot, de a szélétől hagyjunk ki 4-5 cm helyet és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a rudat. A 2- rúddal is így járjunk el. Ha kész felvert tojással kenjünk meg lehetőleg mindenhol. A másik csomag réteslapokat is megkenjük étolajjal és a darás krém felét elosztjuk a 4 lapra, A meggy felét rászórjuk és az étolajjal kikevert tejföllel meglocsoljuk.Erre azért van szükség, hogy a krém ne száradjon ki sütés közben. Tekerjük fel ás helyezzük a tepsibe. Ha mindkét rúd elkészült kenjük meg a maradék tojással. 180 °C-os, előmelegített sütőbe süssük aranybarnára. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.
Mészáros Erika receptje.