Egy tortalaphoz:
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- 6 g sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
26 cm átmérőjű tortaformában hagyományos módon sütök két kakaós tortalapot. Ha kihűltek, mindkettőt kettévágom.
A csokikrémhez:
- 8 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg csokoládé
- 5 evőkanál kakaópor
- 30 dkg teavaj
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
8 egész tojást 30 dkg kristálycukorral gőz felett megfőzök állandó keveréssel, én kézi habverőt szoktam használni. Kb. 10 percig főzöm, majd hozzáadom a 30 dkg eltördelt csokoládét és az 5 evőkanálnyi átszitált kakaóport. Ez besűríti a krémet. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd hűtőbe teszem 1-2 órára. 30 dkg teavajat, 25 dkg margarint és 20 dkg porcukrot habosra keverek mixerrel, majd apránként hozzáadagolom a csokikrémet, s következik a torta töltése.
Az alsó lapot megkenem csokikrémmel, a másodikat pedig pikáns dzsemmel, ami lehet meggy, erdei gyümölcs, vagy ribizli. A harmadik lapra ismét csokikrém kerül, s végül rárakom a negyedik lapot. Az egész tortát bevonom a maradék krémmel, és ezzel is díszítem.
Jó étvágyat kívánok!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.