Klasszikus márványos teasüti fényes csokimázzal leöntve, hétköznapokat megédesítő kakaó-vanília örvénnyel a belsejében… Beszélgetős-kávézós délutánokról nem hiányozhat, pláne hogy nagyon egyszerű elkészíteni! 😉
Tészta:
- 23 dkg vaj/margarin
- 23 dkg porcukor
- 4 tojás
- 28 dkg liszt
- 0,5 teáskanál vanília esszencia
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 csapott evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál tej
- csipet só
Csokoládébevonat (ganache):
- 1,5 dl tejszín
- 15 dkg jó minőségű csokoládé
Egy 24 cm-es gyümölcskenyérformát kivajazunk és enyhén lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A vajat és a porcukrot krémesre keverjük, majd a tojásokat és a vaníliát hozzáadva tovább keverjük kézi mixerrel. A száraz alapanyagokat összeszitáljuk (a kakaópor kivételével!) és apránként a vajas masszához forgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Kevéske langyos tejjel lágyítsunk a tészta állagán, ha szükséges (lisztminőség-változó).
A massza kb. felét egy másik tálkába szedjük, amit 1 evőkanál forró víz + kakaópor keverékével színezünk meg. A kétféle masszát felváltva, vagy fele-fele arányban, kedvünk szerint rétegezve a formába kanalazzuk. Előmelegített forró sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!). A megsült süteményt formában hagyva „fejre állítjuk”, és így hagyjuk langyosra hűlni. A formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen.
Kis edényben a tejszínt felforraljuk és a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét. Addig keverjük, amíg elolvadnak a csokikockák és szép sima, fényes mázat nem kapunk. Ezzel leöntjük a márványos kenyérkénket és dermedésig hűvös helyen tároljuk. Díszítésként csokoládéreszeléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokis mazsolát is használhatunk… Recés élű késsel gyönyörűen szelhető, nem túl édes, tömör-testes uzsonnasütemény.
Gyerkőceim baracklekvárt kanalaztak mellé, „így az igazi” kijelentéssel. 😉 Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.