A tésztához laponként:
- 3 tojás
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl meleg víz
- 19 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Ganache (ejtsd gánázs) krémhez:
- ahány dl tejszín, annyiszor 10 dkg étcsokoládé (jelen esetben 500 ml Meggle cukrászhab és 5 tábla étcsoki került felhasználásra)
Kakaós vajkrémhez a fondant alá (vékonyan kenve 2 laphoz elég kívülre):
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 12 dkg cukor
- 3 dl tej
- 15 dkg margarin
Csokis fondanthoz:
- kb. 1 kg porcukor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál zselatin
- 4-6 evőkanál víz
- 2-3 evőkanál kakaópor
(ebből miután összeállítottam, kakaózás előtt vettem ki egy keveset a színes pillangók számára, melyeket ételfestékkel színeztem meg)
Tutti-frutti krémhez:
- 2 csomag tutti-frutti pudingpor
- 15 dkg cukor
- 4 dl tej
- 15 dkg margarin
Díszítéshez:
- 4-5 db édes tölcsér
A fondantot lehetőleg előző nap, de legalább 6 órával a felhasználás előtt készítsük el. A zselatint vízben feloldjuk gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk. Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig. Ha egyéb színeket is szeretnénk a kakaós fondanton kívül, akkor most jött el az idő, hogy kivegyünk belőle, a többit pedig a kakaóval keverjük össze. Vízzel lágyítható, illetve ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra. Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
- Hűtőben 2 hónapig eláll.
- Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
- Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.
- Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
- Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
- A torta hűtőben vízfoltos lehet, ezért ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
- Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.
A ganache-hoz a tejszínt feltesszük a tűzre, felmelegítjük, beletördeljük a csokikat és addig melegítjük tovább időnként átkeverve, míg teljesen el nem olvad a csoki. Hagyjuk kissé hűlni hűvös helyen, míg szépen visszasűrűsödik. Tepsibe terítve ez hamarabb megtörténik. Ha sietnénk vele, hűtőbe is tehetjük, de ebben az esetben figyeljük, hogy ne legyen nagyon kemény, még jól kenhető állagában vegyük ki!
A tortalaphoz a hozzávalókat összekeverjük fakanállal, és tűpróbáig sütjük kikent vagy sütőpapírral bélelt formában (24-26 cm-es forma).
A vajkrémhez a pudingot kikeverjük kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez adva csomómentesre főzzük. Diónyi vajjal összekeverve kihűtjük (bőrösödés ellen szükséges). Amikor kihűlt, a puha vajjal selymes krémmé keverjük, opcionálisan rumaroma is adható hozzá.
A tutti-frutti krémet ugyanúgy készítjük, mint a fenti kakaós vajkrémet.
A lapokat felezhetjük is, vagy akár hagyhatjuk egyben is. Az alsó alá tortacsipkét teszünk, illetve én szoktam írólapcsíkokat vágni alá, hogy ne kenjem össze a díszítésnél a csipkét (ezeket a végén óvatosan eltávolítom). A lapokat megkenjük a ganache krémmel. Ezután a vajas krémmel befedjük kívülről vékonyan, erre jön a fondant. A fondantot, ha kemény, mikróban nagyon rövid ideig melegíthetjük. Én a gázra tettem, és a sütő melegétől kicsit
fellágyult. Margarinos kézzel is átgyúratjuk nyújtás előtt. Porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is, hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm. A „nyújtófát” – ami inkább műanyag legyen – is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá. Mikor elértük a megfelelő nagyságot, rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük. Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét, és fondant- vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget. Én most nem teljesen szabályosan simítottam rá, kissé „terítő” jelleggel tettem a tetejére, ráncokat képezve rajta. A maradék fondantokat kedvünkre színezhetjük és ötletes díszeket készíthetünk kiszúró segítségével, mint pl. a képen látható kis pillangók. Végezetül vizes ecsettel fényesíthetjük a porcukros fondantot.
A tölcséreket a tortába szúrjuk, habzsák segítségével megtöltjük a tutti-frutti krémmel, és utána hamar el is fogyasztjuk, mielőtt összeesne, vagy egyszerűen csak kiszedjük a tortából. 😉
Tipp:
- A Ganache-hoz keverhetünk még további felvert tejszínt, kb. 250-300 ml-t.
- Keverhetünk hozzá vajat, vagy tehetjük a vajas pudingos krémbe is.
- Meleg, még folyékony állapotában torta külső bevonására is használható!
Szani konyhájából kaptuk a receptet.