Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék:
- 15 dkg sárgabaracklekvár (a megsült tészták megtöltéséhez)
- 15 dkg nutella
- 15 dkg dióbél
Csokibevonat hozzávalók:
- 10 dkg tortabevonó csoki (egy tábla)
- 5 dkg margarin
Kockákra törjük a csokit és gőz felett felolvasztjuk a ráma margarinnal együtt.
A híg masszába belemártjuk a linzereket.
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Utána különböző formákat szaggatunk ki, majd tojással megkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben 200 °C fokon kb. 15-20 percig sütjük. Még melegen (de nem forrón) baracklekvárral megkenjük az egész korongokat, s a lyukas korongokat pedig egyesével rárakosgatjuk a lekváros korongokra.
A tészta másik részét nutellával töltöttem meg (két süti közé kentem a nutellát és összeragasztottam).
Amikor kihültek, akkor olvasztott csokiba belemártogattam a linzerek tetejét, és egy dió darabot tettem rá.
Fedeles műanyag tálba rakjuk, s másnapra nagyon jól megpuhul. Így tárolva 1-2 hétig is eláll.
Az omlós linzer titka:
Omlós tészta készítésekor mindig hidegek legyenek a hozzávalók. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk az összeállítás során, majd tegyük fóliába csomagolva hűtőbe, fél órára. Ha formázás során átmelegedne a tészta, újra tegyük hűtőbe egy kis időre.
Liptay Lászlóné receptje.