A tésztához:
- 55 dkg finomliszt
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 nagy tojás
- 250 g cukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál ecet
A lapok lekenéséhez:
- 1 konyak aroma
A krémhez:
- 4 tubus (170 g) sűrített tej
- 25 dkg vaj
Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékban hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép aranybarnás színt kap, úgymond „kásás” legyen.
A lapokhoz a cukrot, a vajat, a mézet és a szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük. A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk és 5 cipóra osztjuk. Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24 × 39 cm ) 4 perc alatt kisütjük.
Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük. A tésztalapok széleit körbevágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, és megvárjuk, míg beszívja. A krémmel a lapokat megtöltjük, a tészta morzsát rászórjuk.
A tésztalapokat amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tésztacipókat 1-2 fordításra betettem a mikróba, a tészta kicsit visszapuhult és így könnyen nyújtható lett. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. Nálam nem kellet. Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük, a legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!