- 3-4 szép, puha, édes körte
- 10 dkg baracklekvár vagy virágméz
A tésztához:
- 2 tojás
- 12 dkg vaj + a formához
- 10 dkg cukor
- 1/2 dl joghurt
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg teljes kiőrlésű Graham liszt
- finomliszt a formához
- 3/4 csomag sütőpor
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, 4 cikkre vágjuk, a magházát kivágjuk, majd a cikkeket vékony szeletekre vágjuk. A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, majd belekeverjük a joghurtot, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a darált diót, és az egészet alaposan összekeverjük gépi habverővel. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és fakanállal összekeverjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, kivajazunk, lisztezünk egy 25 x 30 cm-es tepsit. A tésztát beleöntjük, és elsimítjuk a tetejét. A tésztára fektetjük a körteszeleteket, és sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a süti. Ha nem ragad a massza, akkor jó. Ha megsült, kivesszük a sütőből, a lekvárt felforraljuk és megkenjük vele a forró sütit. Csurgathatunk rá lekvár helyett 4-5 evőkanál virágmézet, majd 1 percre még visszatoljuk a sütőbe.
Sófalvi Zsuzsa receptje.