- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tej
- vanília kivonat
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5-3 dl langyos tej
- csipet só
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj olvasztva
- 2 tojássárgája
A tészta hozzávalóit összekeverjük, a vaj kivételével. Ezután állandó keverés mellett gyenge tűzön, vagy gáz fölött, sűrűre főzzük. A tűztől levéve addig keverjük, míg ki nem hűl. Akkor beleteszünk a vajat és simára keverjük.Az egészet hagyjuk teljesen kihűlni. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben, majd az összes többi hozzávalóval összekeverjük és hólyagosra dagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Kisujj vékonyságúra kisodorjuk és hosszú csíkokat vágunk belőle. Egy kúp alakú formát spirál alakban befedünk a tésztacsíkokkal. A maradék tésztából szemeket, ollókat vágunk és a csigaházhoz tapasztjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, kicsit kelni hagyjuk, egy tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 180 °C-on készre sütjük. Ha kihűltek, a csokikrémmel betöltjük a csigaházakat. Cukormasszából szemeket készítünk és kész is.
Hajdu Beatrix receptje.