Tészta:
- 4 tojás
- 16,5 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 2,5 dkg kakaópor
- 7 evőkanál meleg víz
- 2 kávéskanál sütőpor
Krém:
- 1,2 l tej
- 4 csomag vaníliás puding
- 20-25 dkg cukor ( ízlésnek megfelelően )
- 25- dkg margarin
Tojások fehérjéből habot készítünk. (ne legyen nagyon kemény!)
Tojások sárgáját a cukorral, vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, kakaóport. 24 cm-es formában 180-200 °C-on megsütjük.
1 liter tejet felforralunk, majd elkeverjük benne a cukrot. 2 dl tejben a pudingport simára keverjük és felfőzzük a tejben. Kihűtjük, közben a margarint habosra keverjük. A kihűlt, lebőrözött pudingot simára keverjük, majd hozzáadjuk a habosított margarint. Kakaóporral, olvasztott csokival ízesítjük. A tésztát 3 részre vágjuk és megtöltjük a krémmel. Kívülről is bevonjuk, majd jól lehűtjük. Ízlés szerint díszítjük.
Csokimáz:
Konkért adataim nincsenek, egyszerre több csokit olvasztok meg, majd a maradékot elteszem dobozba a hűtőbe. Gőz fölött olvasztom meg a csokit, majd étolajjal hígítom. Csak annyira, hogy nem legyen túl sűrű. Szépen lehessen vele dolgozni. Gondolom ezzel sokat nem mondtam. Talán a palacsinta tésztához tudnám hasonlítani a sűrűségét. Tehát a megolvasztott csokit ha kell átszűröm – van amikor kicsit darabos. Az előkészített tésztának a közepére öntjük a bevonónkat és szépen elkenjük. Én egy evőkanalat használok erre a célra. Elsimítjuk a csokit, majd egy kicsit „megrázzuk” tálcástól . Várjunk 5-10 percet, majd tegyük hűtőbe. Ha előre szeretnénk bejelölni a szeleteket az a következőképp történik:
1:forraljunk fel vizet majd töltsük kancsóba – annyi víz legyen, ami ellepi a kés pengéjét –
2: tegyük bele a kést amivel szeletelni tudunk, majd hagyjuk a vízben fél percre
3: töröljük le róla a vizet és húzzuk végig a csokin a kést – bejelöljük – és tartsuk rajta. a hő hatására a csoki megolvad és szépen lehet vele dolgozni. A kést magunk felé szépen húzzuk ki a csokiból, miután sikerült elvágni.
Ennél a tortánál először becsokiztam a tetejét. Miután megkötött az oldalára vittem fel a csokidarát, majd ezután jött a csoki jelölése / vágása. Maga a torta nem lett szeletelve, csak a csoki. Így könnyebb a szeletelés az ünnepeltnél, nem reped össze vissza, egységes és nem utolsó sorba guszta is.
Tramita Rita receptje. TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel! A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!