Piskóta: (ebből három egyforma lap készül)
- 5 x 3 tojás
- 10 x 3 dkg porcukor
- 13 x 3 dkg liszt
- ½ x 3 sutopor
- 2 x 3 evőkanál víz
Csokikrém:
- 8 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 8 dkg keserű holland kakaópor
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 30 dkg margarin
Lapok készítése:
A tojássárgákat porcukorral és vízzel habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá. A sárgákhoz egy kis fehér habot keverünk, majd felváltva belekeverjük a habot, és az átszitált lisztet. Alsó-felső sütéssel körülbelül 170 °C-on 15-20 perc alatt megsütjük, sütőpapírral bélelt 30 x 40 centiméteres tepsibe.
Csokikrém készítése:
A tojásokat, az átszitált kakaóport, és a cukrot, vaníliás cukrot egy fém keverőtálba tesszük, és hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen eloszlathatók az apró csomók is. Egy olyan lábost, amire jól passzol a keverőtál 1/3-ig töltünk vízzel, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük, közben a csokoládét kisebb kockákra törjük. Ha elég meleg a víz, rátesszük a lábosra a fém keverőtálat és kis lángon folyamatosan kevergetjük a tojásos krémet. A krém folyamatos keverése fontos, mert ha abbahagyjuk bármi miatt is, a tojások összefőnek, és rántottára fog hasonlítani, nem pedig csoki krémre. Addig kell gőz fölött hevíteni, amíg sűrűsödni kezd. Ha elérte a kívánt sűrűséget, beletesszük az étcsokoládét és a gőz fölött tovább kevergetjük 2-3 percig, majd félre rakjuk hűlni. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Fontos, hogy teljesen kihűljön a főzött krém és azonos hőmérsékletű legyen a vajjal. Végül a vajat felhabosítjuk és kanalanként belekeverjük a tojásos-csokis főzött krémet. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adjunk hozzá porcukrot. Ha még csokisabb krémre vágyunk, lehet bele keverni csokit még.
Ha piskótánk kihűlt megtöltjük csokikrémmel a lapokat. Ez a csokikrém körülbelül 1,6 kiló. Két fele osztom a krémet s egy keveset hagyok a sütemény tetejére.
Amikor a suti megdermedt a hűtőben, kiveszem és a tetejét bevonom csokimázzal s díszítem. Transzfer fóliával díszítettem de ha netán másnak nem válik be, akkor csak a fantázián múlik a süti díszítése. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.